Personal Business Model Canvas er et værktøj til, at finde det du er allerbedst til, når du er jobsøgende eller vil udvikle din karriere.

Personal Business Model Canvas er det personlige modstykke til virksomhedens Business Model Canvas. Modellen hjælper dig til at få et overblik over den værdi du skaber, leverer og modtager for din arbejdsgiver.

Hvis du skal have glæde af modellen skal du kende til den klassiske Business Model Canvas i forvejen, da den benytter samme opbygning og logik omkring de ni byggesten. Men, hvis du allerede er vant til, at bruge forretningsmodeller, er modellen tilsvarende let, at gå til.

Personal Business Model Canvas er bygget op om ni byggesten:

  1. Hvordan hjælper du? problemer du løser og udbytter du skaber.
  2. Hvem hjælper du? hvem du skaber værdi for, og hvem der er afhængig af dig.
  3. Hvordan samarbejder du? din rolle og kommunikationsform i jobbet.
  4. Hvordan er din process? de typiske trin fra start til slut i din hverdag.
  5. Hvad får du? indtægt og andre fordele som glæde, anerkendelse og udvikling.
  6. Hvad gør du? nøgleaktiviteter du udfører, som skaber værdi.
  7. Hvem er du? baggrund, kompetencer, passion og personlighed.
  8. Hvem hjælper dig? venner/familie, kollegaer, netværk.
  9. Hvad giver du? tid, energi, transport og eventuelle relaterede stressfaktorer.

Hvis du vil læse mere om Personal Business Model Canvas, stammer begrebet fra bogen “Business Model You” af Timothy Clark.

Personal Business Model Canvas

Min egen brug af modellen

Jeg har selv netop haft glæde af modellen til, at finde ud af, hvilken type job jeg er på udkig efter, og hvordan jeg beskriver det.

Den største indsigt har været, at jeg kalder mig selv “Marketingmand”, fremfor Marketingansvarlig, Marketingmedarbejder eller lignende. Det gør jeg for, at søge bredere, da min fremtidige jobtitel ikke er vigtig, men derimod virksomhedens formål.

Derudover fandt jeg ud af, at transporttid, arbejdsmiljø og arbejdstid, er meget vigtigere for mig end løn, personlig udvikling og fredagsbar.

Kontorfællesskab i København? Skal du starte som selvstændig/iværksætter og på udkig efter et kontorfællesskab – så vil jeg anbefale Republikken i hjertet af København, hvor jeg er ansat som Marketing Manager.